Vanaf het moment dat de schoolkinderen van de bovenbouw het lokaal van Old Reurle in de bibliotheek binnenstromen, krijgen ze heel wat te doen: aan de hand van voorwerpen op een onderzoekstafel mogen ze een onderwerp kiezen, een heus onderzoeksplan bedenken, met het eigen mobieltje zoveel mogelijk foto’s van archiefstukken en voorwerpen maken, contact leggen met de te interviewen personen, een vragenlijst opstellen, naar de bieb of het archief gaan en alvast op internet rondstruinen. Op school gaan ze ermee door en tot slot moet al het materiaal worden verwerkt in een aantrekkelijk leesbaar verhaal.
Halverwege komen leden van Old Reurle op school om de kinderen te coachen. Sommige groepjes blijken al aan het schrijven, anderen hikken nog ergens tegenaan. De een grijpt bijvoorbeeld makkelijker de telefoon om een hun onbekende Ruurloër te bellen. Maar als zo’n telefoontje dan wordt gepleegd, blijkt maar weer hoe verweven een dorp is. “O, maar dat is de oma van mijn vriendin van volleybal!”. Het ijs is gebroken. De juf helpt natuurlijk ook mee, stuurt bij waar nodig.
Sommige kinderen werken verrassend zelfstandig. Eén groepje interviewt baron Van Heeckeren over de bommen die om het kasteel vielen in de Tweede Wereldoorlog. Een ander groepje verdiept zich in de geschiedenis van dat beroemde “witte gebouw” aan het begin van het dorp. En waarom heet het eigenlijk Avenarius? Weer een ander clubje vraagt aan de vriendengroep van het eerste uur hoe Reurpop is ontstaan. Een ‘jong evenement’ heeft dus ook al geschiedenis! Een paar kinderen zoeken uit waar de Reurlse Folkloredanstraditie vandaan komt. Er is veel te vertellen over ons dorp.
Al gauw is de dag aangebroken dat de artikelen moeten worden ingeleverd. Een jury beoordeelt ze vlot op originaliteit, gedegenheid en schrijfstijl. Zijn er nieuwe vondsten gedaan? Bijvoorbeeld dat de grote verzetsheld Frits de Zwerver het kippenhok van de familie Dijkman als bidplaats gebruikte? Of dat de Bundeling vanwege andere bewonersbehoeften op de schop gaat, iets wat de kinderen al ontdekten voordat het onlangs in de krant stond? In wat verzameld is, zijn heel wat bekende en onbekende feiten en weetjes te genieten.
De plek waar je woont, de mensen die er samenleven, hun manier van ontspanning: het wordt allemaal met elkaar in verband gebracht, vertelt een bestuurslid van Old Reurle. “Zelf ben ik geïnterviewd over onze reis van VV Ruurlo naar Amerika. Mijn verslag destijds kwam van pas”. Dat de jeugd met oudere Ruurloërs spreekt, dat ze ontdekken hoe je op internet onzin en waarheid scheidt, dat ze leren hoe je als journalist een interview op je mobieltje opneemt, leren om pakkend te schrijven: er wordt veel van ze gevraagd.
Het beste artikel gaat dit keer (toevallig) over de Willibrordusschool zelf. De meiden schrijven over de oude schoollocatie bij de kerk en over het nieuwe Daltononderwijs op school. Het werkstuk wordt gepubliceerd in de eerstvolgende Onder d’n Kroezeboom, het kwartaalblad van Old Reurle. Welk historische periodiek heeft nou kinderen van elf, twaalf jaar als auteurs? Vorig jaar waren Wonderwijs en Driesprong al aan de beurt, Kerst Zwart volgt nog voor de zomer. In Ruurlo gebeurt het!